Möt Johanna

Johanna Davidsson

Kort bakgrund/meriter:
Johanna Davidsson är en friluftsälskare och polaräventyrare som har hyllats för sina expeditioner på Grönland, Svalbard och Antarktis. 2014 och 2016 blev hon utnämnd till Årets kvinnliga äventyrare i Sverige. Hon är uppväxt på landsbygden i Östergötland och arbetar som sjuksköterska i Norge ovanför polcirkeln. Förutom soloexpeditionen till Sydpolen som blev ett världsrekord som snabbaste kvinna till polpunkten har Johanna paddlat kajak solo runt svenska och finska kusten och rest på Klätterexpedition i Kirgistan.  

Vad är ett äventyr för dig?
Ett äventyr för mig är en kortare eller längre tur där resan eller ett moment i resan får det att kittla i magen. Att inte veta helt och hållet exakt hur turen kommer att gå. Det ska finnas en viss ovisshet i turen för att det ska kännas som ett äventyr. Ett äventyr är mer känslan hos personen som ska ut på äventyret än vad det faktiskt är för typ av tur eftersom definition av äventyr är så individuellt för olika personer.

Beskriv dig själv med 3 ord:
Äventyrare, sjuksköterska, medsyster

Bästa äventyrsminnet:
Jag minns när jag var 12 år och jag och min syster skulle hälsa på vår äldsta syster i Stockholm, 27 mil norr om Normlösa där vi växte upp. Jag kommer inte ihåg vem som kom på idén men vi bestämde att vi skulle cykla dit istället för att åka tåg eller buss. Vi packade tält, drog fram mammas och pappas gamla Crescent cyklar från 70-talet, en byggde en hemmagjord cykelväska och cyklade norrut. Jag kommer ihåg att jag tyckte det var en otrolig frihet och spännande att kunna ta mig fram av egen maskin och att ha ett mål att ta mig till. Jag hade nästan aldrig varit ute och tältat innan och att laga mat ute i det fria var något helt nytt. Två dagar senare var vi framme och jag hade fått smak på fler äventyr.

Läs mer om Johanna: @solosisterinsta / Solosister.se