Möt Helena

Helena Olmås

Kort bakgrund/meriter:
Vintern 2009/2010 var väldigt hektisk på mitt nya jobb. På våren när det lugnat ner sig tog jag en månad ledigt för att åka till Frankrike och vandra El Camino de Santiago de Compostela, 80 mil över till Spaniens västkust. Trots uppväxten i Dalarna med skogen runt hörnet visste jag ingenting om outdoor eller vandring, men Paulo Coelhos "Pilgrimsresan" hade inspirerat mig. När jag var framme efter bara 20 dagar, med en kropp som var sargad efter alla nybörjarmisstag (tips: testa utrustningen innan du ger dig iväg!) var jag helt fast. Känslan av odödlighet och livsglädje jag hade är smått obeskrivlig men enormt beroendeframkallande. Med åren har jag insett att ingen är odödlig och livsglädje har blivit mitt största mål med mitt liv.

Sökandet efter den där obeskrivliga känslan och glädjen har sedan tagit mig till långdistanslöpningen och otaliga lopp, till toppen av Kilimanjaro, toppen av Jbel Toubkal i Marocko och till min 130 dagar och 3000 kilometer långa solovandring längs Te Araroa genom hela Nya Zeeland. Numera har jag även privilegiet att ha äventyrsguide på Kilimanjaro som ett av mina jobb, något jag aldrig trodde var möjligt när jag gick där ensam längs El Camino.

Vad är ett äventyr för dig?
Får du fjärilar i magen av att ge dig iväg? Då är det ett äventyr! Blir du glad av tanken på att genomföra det? Då är det ett äventyr! Vet du inte riktigt om du klarar av det? Då är det definitivt ett äventyr! Ett äventyr för mig behöver varken vara långt, stort, dyrt eller svårt. Men det ska kännas i kroppen, oavsett om det är något du aldrig har testat innan eller något du gjort hundratals gånger. För mig kan en löprunda hemma i dalaskogarna vara ett äventyr, även om jag har gjort det fler gånger än jag kan räkna.
Jag har också varit på Kilimanjaro många gånger nu, men är ändå pirrig inför nästa expedition. Jag blir livsglad över att tänka på friheten i att sätta en fot framför den andra. Kvällarna i mattältet. Morgonkaffet. Vyerna. Tältnätterna. Värmen i sovsäcken. Kylan på toppnatten. Livsglädjen!

Beskriv dig själv med 3 ord:
Nyfiken, "Pippi-isk" ("det har jag aldrig provat förut så det klarar jag säkert!") och livsglad.

Bästa äventyrsminnet:
Oj, vad svårt! Det är omöjligt att välja ett enda. Första gången jag stod på toppen av Kilimanjaro på min 35-årsdag var magisk! Gästvänligheten när jag vandrade genom hela Nya Zeeland och tveklöst bjöds in i människors hem är oförglömlig. Målrakan efter mitt första tresiffriga lopp, när jag sprang 102 kilometer i Tarawera Ultramarathon på Nya Zeeland, har etsat sig fast i mitt minne för alltid.

Läs mer om Helena: @helenateodora / www.healthbyhelena.com